Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2013-08-28

Krakow - Polen

Om du vill åka iväg över en helg och koppla av  så är Krakow ett riktigt bra resmål. Här kan du äta gott, handla billigt och besöka oräknerliga uteställen av alla sorter, som oftast är väldigt unika och roliga. Krakow ligger sydligaste Polen vilket gör att uteserveringarna slår upp portarna tidigt på våren och stänger igen sent till hösten. Ett av våra besök i Krakow var i oktober månad och alla uteserveringar var fortfarande öppna på kvällarna. Men staden slår inte igen när det blir kallare. I december månad är det mycket vackert med all julpyntning och allt är öppet.

Staden är stor, men upplevs inte så stor, vilket är positivt anser vi. Stadens centrum utgörs av gamla stan och det mesta utbud av affärer och uteställen som är av intresse för besökaren är koncentrerat i och kring gamla stan och stadsdelen Kazimierz, och utbudet är stort. En av orsakerna att Krakow är levande året runt är att det är en universitetsstad. Detta gör staden till ett spännande resmål för den som är ung, men alla åldrar kommer hitta sitt Krakow.
Kazimierz är de gamla judiska kvarteren och inrymmer idag en ofantlig mängd restauranger, cafeer etc, det är även här man hittar de flesta studenterna på kvällarna. Även om Kazimierz kan kännas lite ruffigare än centrum så känner man sig inte otrygg här. Det är helt klart värt att gå hit en kväll för det är då Kazimierz är som bäst. Här hittar du även den kända judiska kyrkogården, dit kanske du dock skall gå på dagen.

Det är egentligen gångavstånd till allting, även om det är en rätt lång promenad från Järnvägsstationen och till Kazimierz distriktet, centrum ligger däremellan. Det kan vara vettigt att kolla upp var hotellet ligger innan man bokar. Vi tycker att det varit bra att bo så nära torget som möjligt eftersom det är mitt i smeten, samtidigt en helt överkomlig promenad till stationen där det stora köpcentrumet ligger och en lika överkomlig promenad till Kazimierz. Men det är inte jättelångt någonstans och var man vill bo beror lite på vad man har tänkt att göra.

Krakow är en stad du inte kommer hinna med att göra på en långhelg, det finns så mycket att upptäcka och flera utflykter kring staden. Bland annat utflykter till Saltgruvorna och koncentrationslägret Auswitch. Vill du göra en utflykt utan att behöva lämna staden alls så rekommenderar vi att besöka Oscar Schindlers museum. Det får nog räcka så här, men Krakow kan alltså varmt rekommenderas och gärna återbesökas! Hit kommer man lättast med flyg, som brukar vara billigt. Självklart går det bra att bila också, men kanske lite för långt för en helg.

Andra polska städer vi skrivit om är Wroclaw, Stettin och Poznan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar