Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2014-06-17

Den glömda staden, Halleberg - Sverige

Idag kommer ett inlägg från Halleberg vid Vargön och området längst ut på berget som heter Hallesnipen. Inlägget handlar om Ovandalen och Den glömda staden, men det finns mer att se här, inte minst den vackra utsikten från predikstolen.

Den glömda staden är egentligen en bortglömd gruva som inte många känner till idag, belägen några hundra meter till vänster från stigen som leder ner till Svallklev. Där det står Svallklev på kartan svänger man av vänster in i skogen och går flera hundra meter. Den första ugnen är en mycket stor och intakt ugn som mer liknar ett Inka tempel. Detta förstärks av den ovanligt rika floran som präglar hela Hallesnipen och inte minst Ovandalen, det är lite djungekänsla! Förutom den intakta ugnen så finns även en raserad ugn och något som verkar varit ett hus. Vid bergskanten hittar men mindre grottor som utgör gruvan, dock inte lika stora som de som finns vid Västra Tunhem. Men ugnarna här är ovanligt stora och som sagt, en är intakt. Ett tips kan vara att efter besöket vid ugnarna gå rakt ner till vattnet och sen gå höger tills man kommer till en stenbrygga, ett perfekt fikaställe.

Efter det följer man stigen upp i Svallklev och går sen ner till Ovandalen på andra sidan berget.

Ovandalen är en relativt stor dal där det finns rester efter ett gammalt torp, finns även rester efter ett torp vid korsningen mot predikstolen. För att ta sig hit går man ner längs en klev, alltså en naturlig fåra som leder från berget ner till vattnet. Här växer sig ormbunkarna stora och granarna här är ovanligt stora, inte precis som Redwood, men flera av dem kräver två vuxna män för att kunna nå runt dem. På våren och tidig sommar fylls hela Ovandalen med den starka doften av Ramslök. Nere i Ovandalen finns en grillplats och även det är en perfekt plats för en fikapaus. Bada är också möjligt, men stranden är stenig.

Vid parkeringen möts man av en skylt som visar stigarna tydlig, förutom till "Den glömda staden", den finns inte med på någon karta och det är mer en vandring rätt ut i naturen för att ta sig dit, som sagt, några hundra meter från stigen som leder genom Svallklev. Förutom Hallesnipen så finns det mycket mysiga torpet Ekebacken precis i närheten, med vacker utsikt bakom stugan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar