Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2013-09-01

Pag stad - Kroatien

Ett av våra senare och mycket angenäma upptäckter i Kroatien är ön Pag. Vi kommer leverera många tips därifrån under vintern, men här kommer ett om ön, men främst staden Pag.

Ön ligger perfekt till för den som bilar ner, men också bra till för den som vill flyga då det är nära till Zadar. Det är endast en bro som skiljer ön från fastlandet så den är väldigt lättillgänglig. Det som gör Pag som ö och stad så attraktiv är att ön är väldigt spännande och omväxlande och bjuder på långa och fina stränder med små stenar, finare stränder än någonstans norr om ön och man måste nog helt säkert ner till Makarska Rivieran för att hitta lika många fina stränder på en liten yta.

Staden Pag är en av de mest intressanta vi besökt i Kroatien på grund av sin historia, men för den som bara är intresserad av bad kan vi säga att det finns gott om det. En stor och jättefin strand i stan och ett 30-tal badbukter runt staden, en del är rena sandstränder. En strand som ligger nära och är ett trevligt utflyktsmål är Veli Zaton.

Pag stad har genom århundraden präglas av sin saltutvinning. Det har gjort att staden inte behövt livnära sig på fiske som många andra kuststäder och att staden varit rik. Även om dagens saltpooler har flyttat någon kilometer så präglas stadsbilden av spännande broar och vägar som leder fram längs de gamla poolerna. Fram till 1500-talet låg staden på en annan plats, en liten bit bort. Den nuvarande gamla stan i Pag ritades av en arkitekt, man ville flytta staden närmre saltet för att kunna skydda det bättre från tjuvar. Man väntade på att Gud skulle visa vart kyrkan skulle byggas, sen började hela staden byggas upp på en och samma gång enligt ritning.

Pag idag är en stad på 8000 invånare och som såklart mångdubbleras över turistsäsongen. Staden erbjuder allt från glassbarer till diskotek, men tilläggas skall att Pag inte är något stort partyställe, snarare familjärt. Pag stad har till och begränsat mängden turister för att den inte skall bli allt för exploaterad. Detta gör Pag till en stad som har en alldeles egen charm och sticker ut lite mot många andra städer.

Pag stad har både kultur och mycket fina bad i sin närhet, men också ett utmärkt läge på ön. Det är lätt att därifrån utforska resten av denna spännande ö. Missa inte att köpa den kända och goda fårosten från Pag!

Vill du se ett videoklipp från Pag, tryck HÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar