Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2016-04-30

Judiska kyrkogården, Wroclaw - Polen

Wroclaw är tillsammans med Krakow, Polens trevligaste stad, en mycket vacker stadskärna och med ett väldigt stort utbud av uteställen, dessutom ett stort kulturellt centrum. I Wroclaw besökte vi den judiska kyrkogården och den visade sig överträffa våra förväntningar.

Denna kyrkogård anlades 1856 och är riktigt stor och har även en stor variation av stilar, men också växtlighet. När man går runt här så får man känslan av att vandra runt i en park där naturen fått leva sitt eget liv. Det finns en påtaglig känsla av att vandra runt i en igenväxt stad, hämtat ur Sagan om ringen. Det är en fridfull och vacker plats, bäst är det nog att komma hit en solig dag. Vi besökte kyrkogården tidig höst, vilket är en mycket vacker tid på året eftersom växtligheten då skiftar i många olika färger.

På 70-talet började renoveringsarbetet och 1991 öppnades kyrkogården för allmänheten. Idag kostar det ca 30 kr att gå in här och det är det verkligen värt, i alla fall om man gillar parker eller historia, många kända  historiska personer är begravda här.


Att ta sig hit innebär en 30 minuters promenad, då med utgång från torget i Wroclaw. Man passerar då trevliga områden söder om centrum. Inte minst det vackra stationshuset och ett av stadens trevliga köpcentrum. Självklart kan du ta en taxi eller kollektivtrafiken, men vårt tips är att ta en promenad. Att ta sig runt till fots i städer är det bästa sättet att ta till sig en stad.



Det är svårt att föreställa sig en vackrare kyrkogård och vi lär besöka den igen, nästa gång vi åker till Wroclaw, för dit kommer vi att återvända.



För att se större bilder, tryck på dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar