Inlägg efter land

Blekinge (2) Bosnien (1) Danmark (1) England (2) Estland (1) Grekland (2) Ibiza (1) Israel (1) Italien (7) Kroatien (21) Lettland (1) London (2) Malta (1) Polen (8) Sardinien (2) Slovakien (5) Slovenien (6) Sverige (10) Tjeckien (7) Tyskland (6) Österrike (2)
Vill du se större bilder, tryck på dem!

Karta får du fram genom att trycka på namnet på platsen längst ner i inlägget.


2017-04-24

Gdansk - Polen


Gdansk ligger vid Östersjön och är en av Polens större städer, närmare en halv miljon invånare. Det är idag en mycket uppskattad weekendstad, men staden har växt ihop med Sopot och Gdynia, så förutom stadsliv erbjuds även stränder och natur. Vi har besökt Gdansk för att göra själva staden, inte dess omgivningar, så det är det vi fokuserar på den här gången.

Något man slås av när man besöker Gdansk är att det finns en framåtanda, överallt fixar dom till hus, gator och parker. Samma känsla har vi fått i alla polska städer vi besökt, men det var mer påtagligt här och dom har kommit långt. I direkt anslutning till den stora äldre stadskärnan river man gamla ruckel och bygger nya lägenhetskomplex, men det görs i en väldigt vacker design som passar in i staden. Det märks att det är en tydlig strategi, man vill få in folket i centrum och med det få mer liv och rörelse. Det är i de nybyggda delarna som omgärdar gamla stan som man hittar affärer och Gallerior, detta är dock pågående och om några år gissar vi att Gdansk kommer ha mer att erbjuda när det gäller shopping. Det finns möjligheter för det idag, men centralt är det något skralt. Till Gdansk åker man först och främst för att äta och dricka gott, vandra runt och se på vackra gator och gränder, besöka kulturella byggnader, som till exempel Maria Kyrkan. Det erbjuds hur mycket uteställen som helst, av alla slag. I större delen av gamla stan, som är stor och känns väldigt levande, finns det väldigt mycket utbud.

Gdansk är en stad som inte bara livas upp på helgen, det funkar således utmärkt att åka hit mitt i veckan också.
Förutom en levande och växande stadskärna och hyfsade möjligheter till shopping, så kan man ta långa promenader, att vandra längs med den gamla vallgraven är fint, särskilt på våren när många träd blommar. Staden har mycket vatten och flera små öar, vilket är mysigt. Det är fullt med gamla vackra hus, mysiga gator och gränder.

Som vanligt när det gäller Polen så är priserna bra och vi listar Gdansk högt på vår lista över bra weekendstäder, men om shopping är det du söker först och främst, rekommenderar vi istället att åka till Szczecin. Där hittar du flera riktigt bra gallerior centralt. Priserna är betydligt lägre än alla andra polska städer på mat och dryck. Vi har även tidigare skrivit om Krakow, Poznan och Wroclaw, fantastiskt fina städer!

1 kommentar:

  1. En underbar stad att promenera omkring i, och allrahelst det gamla Gdansk !

    SvaraRadera