Så vad kommer det här namnet ifrån? Det vanligaste svaret är att djur som förr betade på berget ibland föll ner och dog. Om det är sant vet jag inte, men det låter rimligt. Det är också lätt att tänka sig att vilda djur kan ramlat ner på vintern då ett tjockt snötäcke dolt hålorna. Att gå hit en vinterdag då det är mycket snö är inte att rekommendera. Tänk också på att ha hundar kopplade och ha koll på barn.
Onda hålor ligger precis vid kanten på berget och har utsikt över Vänern och badplatsen Nordkroken. Så ett tips kan vara att ta med sig lite fika och efter eller innan man utforskar hålorna så slår man sig ner och njuter av utsikten. Att utforska skrevorna kan ta upp till en timme om man är noggrann.
För att ta sig hit måste man gå och det tar närmare en halvtimme. Hur hittar man hit då? Det är faktiskt ganska enkelt. Du åker upp på Halleberg (det finns bara en väg) och parkerar vid Hallsjön. Sen går du tillbaka ungefär hundra meter och går in på en stig till höger. Det är skyltat till Näsbotorp. Man följer helt enkelt den här stigen i 1.6 kilometer tills man kommer fram till en grusväg. Istället för att gå höger eller vänster på grusvägen går man rakt fram ut mot kanten av berget. Det finns en liten stig man kan följa, men den är ganska otydlig. Efter cirka tvåhundra meter är man framme vid Onda hålor. Större delen av hålorna är till höger.
Det här är ett annorlunda utflyktsmål som kombinerar skogspromenad, grottutforskande och vacker utsikt. Det är väl en fin kombination.
Vi har tidigare tipsat om Den glömda staden som också ligger på Halleberg. Tryck på plats nedan för att se var detta ligger.